NATO’ya girebilme sürecinde Türkiye’nin vetosuna takılan İsveç’in üyeliği, Kur’an-ı Kerim’in yakılması olayından sonra askıya alındı.
İslam’a yönelik saldırı kabul edilemezken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in aksine Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay verebileceğini aktarmıştı.
Helsingin Sanomat gazetesine konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Erdoğan’ın açıklamasının ardından “derhal” temasa geçildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının Finlandiya’nın NATO’ya üyelik politikasını değiştirmediğini dile getiren Niinistö, hem Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto hem de Cumhurbaşkanlığı düzeyinde temasa geçildiğini söyledi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, “Bu konuda Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile hemfikiriz. Kabinem, Erdoğan’ın danışmanı ile Haavisto ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile ilk istişareler yapıldı.” dedi.
“Şu aşamada söyleyecek bir şey yok. Gelecekte bir açıklama olacaktır.” diyen Niinistö, Türkiye’nin politikasının bu süreçte “değiştiğini ve geliştiğini” dile getirdi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, şöyle devam etti;
“Bu açıklamalar üzerinden koşullandırmalarla yorum yapmak doğru değil. Türkiye’deki genel tablo bu açıklamalarla birlikte değişmemiştir ve hala olduğumuz yerdeyiz. Bu yorumlar, Türkiye’nin değişen söyleminin gelişimini temsil ediyor ve sahip oldukları değer bu. Bu nedenle biz plana sadık kalacağız.”
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, şu ifadeleri kullandı;
“İsveç ile birlikte hareket ettiğimizi çeşitli programlarda söyledim. Finlandiya’nın NATO üyeliği faydasının bir kısmı, İsveç’in NATO üyesi olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Bu belirleyici bir nokta değil ancak dikkate alınması gereken bir nokta.”
Öte yandan Niinistö, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO üyelik başvurusunun ele alındığını kaydeden Niinistö, “Yakın iletişim devam ediyor.” dedi.