Selçuk Bayraktar’dan Kızılelma paylaşımı: Akıncı’nın pabucunu dama atabilecek tek İHA
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar önceki günlerde takipte kalın dediği MİUS insansız savaş uçağına ilişkin heyecanlandıran bir paylaşım yaptı. Kızılelma'yı müjdeleyen Selçuk Bayraktar, yeni bir video yayınladı. Selçuk Bayraktar, Kızılelma projesi hakkında "Karşınızda; Bayraktar Akıncı'nın pabucunu dama atabilecek tek İHA" dedi.
Akşam saatlerinde sosyal medya hesabından yeni bir video paylaşan Selçuk Bayraktar, "Karşınızda; Bayraktar Akıncı'nın pabucunu dama atabilecek tek İHA" notunu paylaşımına ekledi.
Videoda hangarda yer alan Bayraktar TB modellerine değinen Bayraktar, "Herkese iyi akşamlar. Arkamda Bayraktar TB 1'i görüyorsunuz. Bayraktar TB2'nin ilk prototipi. İlk uçuşunu 2009'da yapmıştı. Tam otomatik bir şekilde pist başına gidip, otomatik kalkış yapıp, sekiz saat havada kalıp, otomatik bir şekilde inmişti. O dönemde yurt dışından aldığımız İHA'larda dahi bu özellik yoktu. Yine Bayraktar TB2, bütün dünyaya nam salmış Bayraktar TB2 duruyor. O da ilk uçuşunu 2014'te yaptı. Hemen ileriye doğru gidince biraz daha yakın zamanda ilk uçuşunu yaptığımız bir platform var. O da geleceğin dron taksileri diyebileceğimiz, uçan arabaları diyebileceğimiz Cezeri." dedi.
İnsansız Savaş Uçağı: Bayraktar Kızılelma hakkında da açıklamalar yapan Bayraktar, "Tabii ailemizin en genç ve en iri üyesi Bayraktar Kızılelma var. O da ilk uçuşuna gün sayıyor. Bizler için tabii mühendisler olarak bu platformları ekip olarak hayata geçirmek çok büyük bir gurur kaynağı. Ama bizleri en fazla motive eden şey yukarıda gördüğümüz ülkemizin tam bağımsız yarınları. Tekrardan herkese iyi hafta sonları. Allah'a emanet olun." ifadelerini kullandı.
Selçuk Bayraktar, 4 Ağustos 2021 günü Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Kulübü'nün düzenlediği Havacılık ve Uzay Zirvesi 2 etkinliğinde, MİUS'un özelliklerini şöyle sıraladı:
Kalkış Ağırlığı: 5,5 Ton
Faydalı Yük Kapasitesi: 1,5 Ton (Gövde içi ve kanat altında mühimmat taşıma kabiliyeti)
Seyir Süresi: 5 Saat
Maksimum İrtifa: 40.000 ft (12.000 m)
Seyir Hızı: 800 km/sa (0,65 Mach)
Özellikler:
Katapult yardımı olmadan yakalama kabloları ve kanca yardımıyla TCG Anadolu LHD gemisinden iniş ve kalkış
İlk prototipler sübsonik, sonraki prototiplerde ise süpersonik kabiliyet
Düşük Radar İzi
Dikey kuyruklar ve önde bulunan yatay kontrol yüzeyleri (Kanart)
Akıllı Filo Otonomisi
İlk Prototipte Uçuş Hedefi: 2023